субота, 18. мај 2013.

Redefinisanje pozicija u današnjoj košarci !




Dobili smo u inboxu jedno zanimljivio pitanje koje nas je navelo da napišemo nešto o Redefinisanju pozicija u današnjoj košarci. Poslednje analize igre, urađene od strane stručnjaka iz USA pokazale su da igrače ne možemo definirati samo po standardnim pozicijama koje su poznate od nastanka košarke ( playmaker, bek šuter, krilo (u starim košarkaškim knjigama se može naći I termin IGRAČ U UGLU TERENA – smešno ali moralo je da se krene od nečega , krilni centar i centar) već postoji praktično oko 13 pozicija koje su se danas definisale. Nabrojaćemo nove pozicije i dati karakteristike tih pozicija kao i primere igrača koji ih igraju.
1. Offensive Ball-Handler(Jason Terry i Tony Parker) - Igrač na ovoj poziciji, odlično kontroliše loptu a specijalnost su mu postizanje poena, slobodnih bacanja ali je ispod proseka u ukradenim loptama I blokadama.
2. Defensive Ball-Handler (Mike Conley i Kyle Lowry) – Ovo je defanzivno orijentisan igrač koji odlično kontroliše loptu i specijalnost su mu asistencije I ukradene lopte, što se broja postignutih koševa tiče može da oscilira.
3. Combo Ball-Handler (Jameer Nelson i John Wall) – Ovi igrači se odlično adaptiraju na ove dve prethodne uloge bez da jedna od njih trpi u toj igri. Ima ih na oba kraja terena .
4. Shooting Ball-Handler(Stephen Curry i Manu Ginobili) Igrač sa instiktom “ubice” za koševe, karakteriše ga postizanje veliki broj poena uz veliki brok pokušaja I često visok procenat šuta.
5. Role-Playing Ball-Handler( Arron Afflalo i Rudy Fernandez dok je igrao u NBA : ) Ovaj tip igrača ima manje minuta u igri I nema veliki statistički učinak na utakmici ali poseduje neke od kvaliteta prethodnih pozicija.
6. 3-Point Rebounder. ( Luol Deng i Chase Budinger) – Takav igrač koji ima dobru kontrolu lopte a poseduje visinu, iznad je proseka u broju skokova i broju pokušaja i ubačenih trojki u poređenju sa Ball-Handler igračem.
7. Scoring Rebounder(Dirk Nowitzki i LaMarcus Aldridge). On skače pod oba kopa i velika je opasnost u napadu)
8. Paint Protector.( Marcus Camby i Tyson Chandler) Visoki igrač koji deli rampe i skuplja skokove ali vrlo često zaradi više faulova nego poena.
9. Scoring Paint Protector(Kevin Love i Blake Griffin) Ovakav se igrač ističe u napadu i odbrani, postižući poene, skačući i lupajući rampe i sve to sa visokim brojkama.
10. NBA 1st-Team( Kevin Durant i LeBron James) Ovo je grupa igrča koja je iznad proseka u svim statističkim kategorijama i software ih je svrstao u jednu grupu bez obzira na njihovu visinu i težinu.
11. NBA 2nd-Team(Rudy Gay i Caron Butler) Tip igrača koji nije vrhunski kao prethodni ali i dalje veoma, dobar.
12. Role Player( Shane Battier and Ronnie Brewer) Tip igrača koji se manje kvalitetan nego prethodni i koji igra manje minuta u odnosu na njih.
13. One-of-a-Kind( Derrick Rose i Shaq dok je igrao) Ovaj tip igrača toliko dominira u okviru svoje ekipe da jednostavno software nije mogao da ih poveže sa bilo kojim drugim igračem.
Pokušali smo da prevodeći i dodajući naše komentare otvorimo mogućnosti da sami razmislite o pozicijama koje igrate ili o igračima koje volite da gledate

1 коментар: