субота, 18. мај 2013.

Analiza final four Euroleague !




London ce od 10 do 12 maja ugostiti najbolje kosarkase Evrope. Reklo bi se nista novo kada je finalni turnir euroleague u pitanju kada je spisak ucesnika u pitanju. Trojci od prosle godine ( Olimpijakos, CSKA Moskva i Barselona ) ove godine ce se prikljuciti Real Madrid. Analizu cemo poceti prvim polufinalnim parom:

CSKA MOSKVA - OLIMPIJAKOS

Ove godine zreb je bio takav da se u polufinalu sretnu proslogodisnji finalisti Euroleague, i na iznenadjenje svih i uz veliki preokret Olimpijakos je osvojio titulu. Ovo ce biti prilika ekipi iz Moskve za osvetu za poraz u proslogodisnjem finalu. CSKA u ovom finalu ulazi kao apsolutni favorit, i iako je ovo samo jedan mec, gde su cuda moguca, mislim da ove godine CSKA nece dozvoliti sebi taj luksuz d aopet izgube od Olimpijakosa. Bez obzira sto Vasilis Spanulis i ove sezone igra sjano i proglasen je za MVP Euroleague, ipak Olimpijakos je ove godine slabija ekipa od one predhodne godine, a slabiji su za trenera Dusana Ivkovica i sjajnog americkog centra Dzoija Dorsija. Barcokas je nepoznat trener i ovo ce mu biti prvo ucesce na final four, dok ce naspram njega biti jedan od najboljih evropskih trenera Etore Mesina, dok sa druge strane zamena za Dorsija je Dzos Pauel, koji ni priblizno nema defanzivne kvalitete kao Dorsi, a naspram sebe ce imati verovatno najbolju centarsku liniju u Evropi Krstic - Kaun, i upravo ovo ce biti i glavne prednosti Moskovljana u ovom polufinalu. Pored toga prednost Cska je i na poziciji pleja gde Teodosic ove sezone igra fenomenalno, a igrac koji moze da donese kljucnu prevagu je Viktor Hrijapa. Ukoliko Hrijapa odigra utakmicu na nivou na kome je ove sezone odigrao citavu Euroleague, pobeda Cska bice zagarantovana. Jedina stvar gde ekipa iz Pireja moze da trazi svoju sansu, je ta da uz Spanulisa imaju makar jos tri raspolozena igraca ( tu pre svega mislim na Papanikolaua , Printezisa i mozda Pero Antic ) i da imaju sutersko ludilo.

REAL MADRID - BARSELONA

Drugo polufinale predstavlja slag na tortu. U ovom polufinalu nezahvalno je bilo sta prognozirati. Spanski derbi, polufinale Euroleague, veci motiv za igrace oba tima ne moze da bude. Ovde utakmicu moze da dobije individualni kvalitet igraca ( kod reala to su Fernandez, Ljulj, Rodrigez, Kerol,Mirotic dok kod Barselone Navaro, Uertas, Tomic, Lorbek, Ingls ), poslednji sut i sve ostalo sto ide uz ovakve utakmice. Medjutim u poslednjih nekoliko godina sve vaznije meceve dobila je Barsa, da li ce tako biti i sutra uvece videcemo, ali mozda kao glavni faktor koji moze da odluci utakmicu po meni je Huan Karlos Navaro. Ukoliko Navaro ima svoje vece i pocne da ubacuje i iz petog reda publike, Barselona je onda veliki favorit, jer ce to uticati i na druge igrace Barselone, podici im moral, dok ce igraci Reala psihicki pasti.

Sutra od 18h je prvo pulufinale, a od 21h drugo. Uzivajte jer sledi jos jedan neizvestan final four Euroleague...

1 коментар: