субота, 18. мај 2013.

Košarka - Igra Bogova i izuzetnih ljudi 2

Traženje nove igre počinje 1891. godine u gradiću Springfildu, država Masačusets u USA. Doktor James Naismith ( 06. 11. 1861. – 28.11.1939.) biva postavljen za predavača buntovnom odeljenju čiji su učenici odbijali da rade gimnastiku i strojevu obuku na časovima fizičkog vaspitanja. Od saveta škole i direktora Haksli Gulika dobija ovlašćenje da počne sa eksperimentisanjem u cilju stvaranja nove igre i pokušava da svojim studentima ponudi neke ekipne igre koih se sećao svog detinjstva u Kanadi. Te igre su međutim bile dečački naivne i nisu odgovarale uzrastu studenata. Drugi pokušaj koji je Naismith učinio bila je adaptacija klasičnih američkih igara, njihovog fudbala i bejzbola ali su učenici to smatrali karikiranjem njihovih omiljenih igara i tražili dvoransku igru koja će im popuniti prazninu u sezonama gore navedenih igara koje su već pustile koren u američkom društvu.
Posle dugog razmišljanja doktor je odlučio i izjavio: „ Sve što nam je potrebno , to je da uzmemo osobine poznatih igara i da ih prekombinujemo. Tada ćemo naći igru koja nam je potrebna.“ U analizi elemenata koji igru čine popularnom izdvojio je sledeće:
1. Mogućnost da se igra na svim terenima;
2. Magična privlačnost lopte;
3. Stalna meta;
4. Ravnoteža između napada i odbrane i njihovo naizmenično smenjivanje da bi se održalo interesovanje.

Metu postavlja horizontalno na visini (jedino je košarka igra u kojoj je meta na taj način postavljena i to je razlikuje od svake druge igre na planeti) a to radi iz razloga što igrače želi da natera da koristeći luk loptu ubacuju i time izbegnu zamah i grubost koja postoji u njihovom fudbalu. Bira loptu koja je velika i okrugla za razliku od jajaste u američkom fudbalu i odmah odlučuje da ta lopta neće smeti da se nosi u toku njegove igre. Za cilj određuje kvadrate veličine 45x45cm, međutim zbog težine izrade, samo radi demonstracije igre „privremeno“ postavlja korpe za voće. One su pričvršene na suprotnim krajevima gimnastike sale, na balkonima, koji su gle čuda, na visini od 3.05m.
U mislima dr. James Naismitha počinje da se oblikuje najlepša igra na svetu, njeno veličanstvo, KOŠARKA.

Нема коментара:

Постави коментар