субота, 18. мај 2013.

Analiza polufinala konferencija NBA !!!

Od sinoc su poznati svi ucesnici polufinala konferencija. Poslednja ekipa koja se plasirala u polufinale je Cikago koji je sinoc u sedmom mecu savladao Bruklin. Kao sto se ocekivalo dosta serija je bilo neizvesno, u jednoj smo gledali sedam utakmica, a cak u pet serija se igralo sest utakmica, dok jedine dve ekipe koje su se prosetale kroz prvu rundu bili su sampioni Majami i San Antonio, koji su svoje rivale Milvoki i Lejkerse pocistili sa po 4 - 0. Sada slede polufinala i jos veca uzbudjenja i ocekujete jos najmanje bar sesnaest odlicnih utakmica, a bice ih i vise. Sada cemo analizirati polufinalne duele po konferencijama, pocecemo sa analizom meca Oklahoma Siti - Memfis


Oklahoma Siti - Memfis 2-4 ili 3-4

Oklahoma Siti je pred pocetak playoffs vazila za jednog od glavnih favorita za plasman u veliko NBA finale, medjutim u seriji sa Hjustonom ih je zadesio veliki maler, ostavsi bez startnog pleja i jednog od najboljih igraca tima Rasela Vestbruka koji je povredio koleno i odsustvovace do kraja sezone. Nedostatak Vestbruka se osetio vec u seriji sa Hjustonom, a jos vise ce se osetiti u seriji sa Memfisom. Memfis je na iznenadjenje svih ( ali ne i pravih poznavaoca NBA kosarke ) izbacio LA Kliperse, a u duel sa Oklahomom ce uci puni samopouzdanja, i ne kao autsajderi, vec u najmanju ruku ce imati polovicne sanse za prolazak u finale konferencije. Medjutim po meni Memfis ce u ovoj seriji biti favorit, bez obzira na prednost domaceg terena Oklahome. Ukoliko Memfis nametne igru na niskom postu, gde su u velikoj prednosti u odnosu na Oklahomu, onda nece biti problema za Grizlije u ovoj seriji. Dueli koji ce odlucivati ovu seriju su Rendolf - Ibaka ( bice zanimljivo videti koliko Ibaka moze da brani Zeka ), Durent - Prins ( Tejson Prins je jedini igrac Memfisa uz mozda Ostina Deja koji pristojno moze da brani KD ). Durent bez pomoci saigraca u ovoj seriji nece moci nista da napravi sam, a igrac koji uz Durenta moze da donese prevagu Oklahomi je Kevin Martin. Medjutim verovatno Martina ce cuvati Toni Alen koji podjednako dobro moze odigrati i u ofanzivi i u defanzivi i koji bi mogao biti kljucni igrac Memfisa u ovoj seriji, koji svojim pozrtvovanjem moze dodano da podigne ekipu. U svakom slucaju Memfis je defanzivno nadmocniji u odnosu na Oklahomu, dok Oklahoma posle povrede Vestbruka nije ofanzivno nadmocniji tim u odnosu na Memfis. Bice ovo repriza finala konferencije pre dve godine, a to ce biti prilika Memfisu za osvetu i motiv vise u ovoj seriji sa Oklahomom.





San Antonio Spurs - Golden State Warriors 4-2

Sledecu utakmicu koju cemo analizirati je San Antonio - Golden Stejt.

Golden Stejt je napravio veliko iznanadjenje i izbacio ekipu Denvera, dok San Antonio je veoma rano zavrsio svoju seriju sa Lejklersima i imali su dovoljno vremena za odmor. Stef Kari je u zivotnoj formi, Dejvid Li je i dalje rovit i pitanje je koliko ce moci da pomogne Golden Stejtu u ovoj seriji, dok Endriju Bogut igra sve bolje i bolje. Sa druge strane iskusna ekipa Sparsa je imala nekoliko dana vise za odmor od Golden Stejta, koji im je preko potreban, Toni Parker posle povrede je u seriji sa Lejkersima podigao formu kao i Manu Djinobili i Met Boner, dok zanimljivo ce biti videti kakvu ce centarsku rotaciju imati San Antonio posle povrede Splitera i da li ce se Tijago vratiti. U svakom slucaju San Antonio vazi za velikog favorita i bilo bi veliko iznenadjenje ukoliko ne prodju u finale konferencije. Golden Stejt svoju sansu treba da trazu u prvom mecu serije, i pokusa da iznenadi San Antonio, a ukoliko im to ne podje za rukom, mislim da ce Sparsi rutinski privesti seriju kraju. Zanimljivo je videti duel Kari - Lenard, da vidimo da li Kavai moze da zaustavi Karija. Pod kosem bez obzira u kojoj rotaciji igrali San Antonio ima ogromnu prednost, jer Golden Stejt nema igraca koji moze pristojno cuvati Tima Dankana. Jedina prednost Golden Stejta bi mogla biti u sutu za tri poena i igri u tranziciji,i rasterecenost , ali ove godine Sparsi odlicno igraju brzu kosarku, a takodje imaju igrace kao sto su Deni Grin, Met Boner, Geri Nil , koji su sjajni suteri za tri poena. Bice ovo serija sa velikim brojem poena i igrace se brza kosarka. Ukoliko mamuze budu zdrave, ratnicima nece ostati nista drugo osim castnog poraza.





Miami Heat - Chicago Bulls 4-1 ili 4-2

Analizu druge runde playoffs nastavljamo dalje sa istocnom konferencijom i duelom Majami Hita i Cikago Bulsa.
Bez ikakve sumnje Majami je u ovoj seriji apsolutni favorit. Sampioni su se prosetali kroz prvu rundu playoffsa sa 50% snage, a u duel sa Cikagom ulaze svezi i odmorni. Lebron je osvojio titulu MVP regularnog dela sezone potpuno zasluzeno, a ekipa koja je ove godine ostvarila najbolji skor u ligi u regularnom delu i ove godine nezadrzivo gazi ka tituli sampiona. Cikago je na veliko iznenadjenje prosao prvu rundu playoffs, s obzirom da su u sedmoj utakmici protiv Bruklina u gostima igrali bez Luol Denga i Kirka Hajnrika, ne racunajuci Rouza koji ne igra cele sezone. Medjutim postoji naznaka ukoliko Cikago prodje Bruklin da bi Di Rouz mogao da se vrati na parketr u seriji protiv Majamija. Medjutim i sa i bez Rouza, Majami je u ovoj seriji veliki favorit. Jedina sansa Cikaga je ukoliko svedu Majami na mali broj poena, ali s obzirom da Majami pored Vejda , Dzejmsa i Bosa ima na klupi i sjajne veterane Reja Alena i Rasarda Luisa uz uvek sjajnog kad je potrebno Sejna Batijea, tesko je ocekivati da Cikago i uz fenomenalnu odbranu limitiraju napad Majamija. Jos jedna mozda mala prednost Cikaga je na niskom postu, gde je Majami najtanji. Kris Bos nije poznat kao dobar defanzivac, sto moze ici u prilog Karlosu Buzeru koji ce imati prednost na niskom postu. Medjutim na niskom postu sa druge strane mogao bi i Lebron da igra, jer ce verovatno Tibodo na Lebrona staviti svog igraca zadatka Dzimija Batlera koji je u predhodne dve utakmice igrao bez sekunde pauze. Medjutim budite sigurni da ce Bulsi igrati sa sto pedeset posto mogucnosti, predvodjeni Zoakimom Noom koga ima na svakom delu terena. Cikago bi mozda mogao d aiznenadi Majami i sa Dehuanom Kukom u rotaciji. DA podsetimo Kuk je igrao za Majami i pobedjivao na takmicenju za tri poena. Ukoliko se Tibodo odluci da da priliku Kuku i ovaj udje u sut, moglo bi biti zanimljivo. Ali u svakom slucaju, Majami mora da shvati ozbiljno ekipu Bulsa i sa takvim pristupom odigraju celu seriju.





New York Knicks - Indiana Pacers 50:50 sanse !

I poslednja analiza polufinalnih duela, jeste mec izmedju Nju Jorka i Indijane, mozda i meca najnezahvalnijeg za prognozu. U ovoj seriji se moze sve izdesavati od 4-0 za Nju Jork do 4-3 za Indijanu.
Kljuc ove serije bi mogao d bude domaci teren Knicksa, jer poznato je da je Indijana domacinska ekipa, koji tesko gube kod kuce, ali i tesko dobijaju sa strane. Moze se reci da ko prvi napravi brejk, da ce biti u ogromnoj prednosti. Nju Jork je igrao sjajnu defanzivnu kosarku protiv Bostona, kad ih nisu podcenjivali. A poznato je i to da je Indijana ekipa koja sjano igra odbranu. Pol Dzordz ce igrati kljucnu ulogu u ovoj seriji, a to je da ako uspe da zaustavi Karmela, onda su Pejsersi pola posla odradili. Od Pola Dzordza u ovoj seriji treba ocekivati iskljucivo da bude igrac zadatka, a ukoliko u napadu pogodi neku trojku i udje u seriju, onda je takodje Indijana u velikoj prednosti. Situacije u kojoj je Indijana u vecoj prednosti su i igra bekova, od kojih ocekujem da budu nosioci igre u napadu, tu pre svega mislim na Dzordza Hila i Lensa Stivensona i ukoliko imaju podrsku Dejvida Vesta u unutrasnjoj igri, onda Indijana moze da racuna na finale konferencije. Sto se tice prednosti Knicksa to je pre svega iskustvo, Karmelo Entoni ukoliko udje u seruju i bude suterski raspolozen, onda tesko ko moze da ga sacuva. Dzej Ar Smit, moze biti igrac koji ce resiti seriju svojim individualnim potezima. Tajson Cendler predstavlja veliku snagu Nju Jorka u reketu. Ipak igra Nju Jorka je mozda i najpredvidivija, a ona se svodi na individualne igre Karmela Entonija i Dzej Ar Smita.Sve u svemu nezahvalno je davati bilo kakve prognoze u ovoj seriji, mozda bih cak ako moram da biram favorita, promil prednosti dao Indijani.







Uzivajte u polufinalima konferencija, jer bice ovo veoma zanimljive serije...

1 коментар: